Filia Rzędziny
Propozycja dekoracji świątecznych
Wpisany przez Administrator    środa, 16 grudnia 2020 00:00   

Ozdoby świąteczne

Przygotowania do świąt ruszyły pełną parą. Z tej okazji chcę pokazać jak zrobić "Aniołki, Kartki świąteczne i Choinkę ozdobną". Aniołek to ozdoba bardzo efektowna i praktyczna. Robi się go dość szybko, a w dodatku pięknie prezentuje się zarówno na choince, jak i zawieszony w oknie. Można go również dołączyć do prezentu. Z białej kartki wycinamy kwadrat o wymiarach 15cm x 15cm i składamy go w harmonijkę. Na końcach harmonijki ołówkiem rysujemy zaokrąglenia i następnie je wycinamy. Odliczamy zgięcia i w połowie nacinamy nożyczkami ok 4 cm kartki. Nacięcie pozwala utworzyć skrzydełka, które odginamy na prawo i lewo. Smarujemy je klejem i doklejamy do sukienki. Jako główkę można dokleić koralik albo pasek papieru, który zwijamy wcześniej potrójnie robiąc niewielkie odstępy. Kiedy klej wyschnie ozdoby są gotowe.

Kartki świąteczne

Tworzenie kartek okolicznościowych to świetna okazja do spędzenia czasu z rodziną. Samodzielnie wykonane kartki świąteczne będą świetną i niepowtarzalną alternatywą dla masowo produkowanych kartek, które możemy dostać w sklepach. Do stworzenia tego typu kartki potrzeba nam będzie odrobinę wyobraźni i chęci. Baza kartki to dowolny kwadrat albo prostokąt, wycięty z kartki papieru ozdobnego, złożony na pół. Wybieramy papier, który będzie tłem naszej kartki i naklejamy go na wcześniej przygotowaną bazę. Na tło, według własnego uznania naklejamy elementy wycięte wcześniej wykrojnikami (jeśli nie mamy specjalnych wykrojników to wzory można również wycinać nożyczkami). Wycięte elementy naklejamy na tło według własnej koncepcji, dodając ozdoby takie jak brokat czy ozdobne kryształki. Kiedy na kartce umieścimy już wszystkie wybrane przez nas elementy i ozdoby, jest ona gotowa do ręcznego wypisania życzeń.

Choinka z papieru

Samodzielnie wykonana choinka z papieru może stanowić doskonałą, świąteczną ozdobę wnętrza naszego domu, zwłaszcza w sytuacji gdy na prawdziwą choinkę nie możemy sobie pozwolić. Do przygotowania choinki potrzeba 10 zielonych kartek papieru A4, z których wycinamy identyczne choinki. Składamy je na pól i sklejamy końcówki gałązek. Następnie wszystkie elementy sklejamy ze sobą smarując klejem wąski pasek wzdłuż grzbietu. Z grubej tektury wycinamy koło i oklejamy papierem. Następnie z paska papieru zwijamy rulonik, przyklejamy go na środku podstawy i do choinki. Na końcu przyklejamy ozdoby i gwiazdkę na czubku choinki, można też dodać kokardki, płaskie kryształki, brokat, lub oprószyć choinkę sztucznym śniegiem.

Autor: Zofia Kątnik



wprowadził: administrator

 
Wieniec adwentowy
Wpisany przez Administrator    piątek, 11 grudnia 2020 00:00   

Wieniec adwentowy to piękna, przedświąteczna dekoracja i symbol oczekiwania na Boże Narodzenie, który będzie pasował zarówno do kościoła jak i do domu. Aby wykonać wieniec adwentowy wystarczą gałązki igliwia, dekoracyjne dodatki i cztery świece. Bazę wianka stanowi okrągła konstrukcja wykonana ze słomy albo styropianu. Gałązki tniemy na mniejsze fragmenty, które mocujemy drutem do bazy tak, aby nie pozostała żadna pusta przestrzeń. Końcowym etapem jest przyozdobienie wieńca adwentowego dowolnymi dekoracjami. Nic nie daje takiej satysfakcji jak samodzielne wykonanie pięknej dekoracji.

Autor: Zofia Kątnik



wprowadził: administrator

 
Przepis na sałatkę jarzynową z Rzędzin
Wpisany przez Administrator    środa, 02 grudnia 2020 00:00   

Sałatka jarzynowa to tradycyjne danie, które łączy pokolenia.

Na tradycyjną sałatkę jarzynową składa się zaledwie kilka produktów, bardzo uniwersalne i lubiane przez wszystkich ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, ogórek kiszony, groszek konserwowy, kukurydza, jabłko, jajko, cebula, ewentualnie por. Cebulę warto sparzyć po posiekaniu, dzięki czemu stanie się delikatniejsza w smaku. Moja sałatka jest prosta w przygotowaniu i bazuje na niewielu składnikach, które idealnie do siebie pasują. Warzywa myję i wstawiam do garnka aby się ugotowały. Po wystudzeniu obieram i kroję w drobną kostkę wszystkie potrzebne produkty. Doprawiam do smaku: sól, pieprz, odrobina musztardy, majonez wszystko razem mieszam i gotowe. Nie ma jednego, najlepszego przepisu na sałatkę jarzynową, bo ile domów, tyle ulubionych wersji sałatki warzywnej. Jedni wolą tradycyjnie z samymi warzywami, inni z różnymi dodatkami. I choć sałatka jarzynowa jest dość pracochłonna, to często pojawia się w moim domu. Robię ją tak jak kiedyś robiła moja mama.

Autor: Zofia Kątnik



wprowadził: administrator

 
Kiszenie kapusty w Rzędzinach
Wpisany przez Administrator    wtorek, 10 listopada 2020 00:00   

Tradycja kiszenia kapusty w klubie w Rzędzinach 23 października w filii Gminnego Centrum Kultury i Bibliotek w Rzędzinach odbyło się tradycyjne kiszenie kapusty. Na początku zajęć uczestnicy dowiedzieli się jak cennym źródłem witamin jest kapusta kiszona. Następnie dzieci zapoznały się z etapami kiszenia kapusty, oraz potrzebnymi dodatkami do jej zakiszenia. Wszyscy ochoczo zabrali się do tradycyjnych czynności związanych z kiszeniem kapusty: ucierali marchewkę na tarce, przyprawiali i mieszali w misce z poszatkowaną kapustą. Dzieci kisiły kapustę w słoiczkach przyniesionych przez siebie, nakładały i ubijały tłuczkiem wcześniej poszatkowane warzywa.

W ten sposób uczestnicy zajęć mogli doświadczyć i poczuć trud dawnej, ciężkiej pracy domowej. Wspólnie spędzony czas upłynął w miłej atmosferze. Zajęcia wszystkim bardzo się podobały.

Autor: Zofia Kątnik



wprowadził: administrator

 
Dzień uśmiechu w Rzędzinach
Wpisany przez Administrator    środa, 14 października 2020 00:00   

W pierwszy piątek października obchodzone jest na całym świecie Święto Uśmiechu. Dzieci i młodzież z filii GCKiB w Rzędzinach postanowiły przypomnieć mieszkańcom naszej miejscowości, że warto się na chwilę zatrzymać, dostrzec drugiego człowieka i zwyczajnie się do niego uśmiechnąć, czyniąc swój i jego świat lepszym. Dzieciaki rozdawały spotkanym ludziom symbol uśmiechniętej buźki, tzw. „smiley face”. W podziękowaniu od zadowolonych i zaskoczonych mieszkańców otrzymywały słodycze.

Warto dać swoim sąsiadom chwilę radości w tak trudnym dla nas czasie.

Autor: Zofia Kątnik



wprowadził: administrator

 
Relacja z pierwszych trzech tygodni wakacji w Rzędzinach
Wpisany przez Administrator    wtorek, 21 lipca 2020 00:00   

Od 1 lipca filia Gminnego Centrum Kultury i Bibliotek w Rzędzinach rozpoczęła wakacyjne zajęcia dla dzieci i młodzieży. Uczestnicy spędzili czas zgodnie z wcześniej przygotowanym planem. Dla wszystkich przygotowano wiele ciekawych zajęć, aby aktywnie spędzili wolne dni. Tegoroczne wakacje rozpoczęliśmy od:

Pogadanki na temat bezpiecznego zachowania się podczas wakacji, przypomnieliśmy numery telefonów alarmowych. Poruszyliśmy również temat jak ważne jest stosowanie zasad bezpiecznego poruszania się po drogach zarówno pieszych, jak i rowerzystów, zwłaszcza po zmroku. Rozmawialiśmy również o zagrożeniach w trakcie zabaw nad wodą i innych sytuacjach.

Podczas zajęć plastycznych dzieci malowały kredą na chodniku. Tematem zajęć były "Wakacje moich marzeń".

Na kolejnych zajęciach uczestnicy wykonali papierowe pawie i ptaki origami, z kolorowego papieru. Origami to prosty sposób składania papieru, z którym radzą sobie dzieci. Z bazowo stworzonej harmonijki możemy zrobić wiele innych ozdób. Potrzebne materiały to: kolorowy papier, klej, nożyczki, tektura. Są to przyjemne zajęcia a efekt końcowy cieszy.

Następnie z butelki plastikowej tworzyliśmy zabawkę - eko arcydzieło. Była to ciekawa zabawa, której wynikiem były fantastyczne kolorowe zwierzaki. Do naszych wytworów wykorzystaliśmy butelki plastikowe po wodzie, kolorową bibułę, klej, nożyczki.

Na pierwszych zajęciach kulinarnych pod hasłem "Zdrowo bo owocowo" robiliśmy owocowe desery. Uczestnicy mieli możliwość przygotowania deseru z galaretki, owocowych dodatków i bitej śmietany. Wszystkim bardzo smakowały desery, które przygotowali własnoręcznie.

Na następnych zajęciach kulinarnych, piekliśmy gofry. Dzieci zapoznały się z przepisem i chętnie zabrały się do ubijania i mieszania ciasta. Po ich upieczeniu przystąpili do dekoracji dodatkami, które przynieśli ze sobą. Najprzyjemniejsze było delektowanie się pysznościami.

W trzecim tygodniu robiliśmy sałatkę owocową. Przed przystąpieniem do pracy dzieci dokładnie umyły ręce, pamiętając o zasadach higieny. Degustacja deserów była bardzo przyjemna.

Odbywały się również zajęcia, na których było wspólne czytanie bajek. Dzieci chętnie opowiadały o bohaterach z utworów a także malowały wybraną scenkę z bajki. Uczestnicy zajęć chętnie też grali w gry planszowe, gry zespołowe oraz brali udział w pieszych wycieczkach.

Wszystkie zajęcia były bardzo interesujące, aktywne i integrujące uczestników.

Autor Zofia Kątnik



autor: administrator

 


Strona 1 z 17