Szukaj

Włoska kuchnia Francesco Di Pace w Bezrzeczu

Klub Bezrzecze

Instruktor:

Patrycja Jurzysta-Żal

Adres:

ul. Koralowa 61c,
Bezrzecze

Godziny otwarcia:

wtorek-sobota: 14:00-22:00

Telefon:

91 424 19 68

E-mail:

pjurzysta-zal@gckib.pl

Klub nieczynny w dniach:

19.06-04.07.2025

Aż się chce zaśpiewać ” Ciao ciao ciao siciliano…”, z radości, bo oto miałyśmy okazję poznać niecodzienny smak ravioli faszerowanych dynią i ciasteczkami amaretti, w maśle przeciągniętym szałwią.

A wszystko to pokazał nam i wprowadził w tajniki przygotowywania, krok po kroku- Francesco Di Pace, pochodzący z Syrakuz miłośnik prawdziwego włoskiego jedzenia. Wszak wiadomo, że we Włoszech najlepiej w kuchni radzą sobie mężczyźni.

Mówię Wam! To było niebo dla podniebienia! Co prawda zdjęcia nie oddadzą tego boskiego smaku, ale chociaż przybliżą troszkę , co takiego zgotowaliśmy wczoraj w klubie w Bezrzeczu.

Przepis na ravioli według Francesco-porcja na 6 osób, poniżej:

Farsz:

360 g oczyszczonej dyni, 50 g parmezanu, 100 g zblendowanych drobno ciasteczek amaretti, 25 g musu jabłkowego słodkiego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa-do smaku.

Dynię pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 bez termoobiegu przez 30 minut, jeszcze gorącą wymieszać z pozostałymi składnikami, jeśli farsz nadal będzie płynnym- dodać więcej amaretti, do uzyskania konsystencji marmolady.

Ciasto:

500 g mąki krupczatki, 5 jaj rozmiar M, sól do smaku.

A teraz masło ( mniiiaaammm):

około pół kostki masła rozpuścić na patelni, dodać całe liście szałwi ( nie żałować 😉 ) i poddusić.

Ravioli po ugotowaniu ( we wrzącej wodzie, bez dodatku soli i oleju!) przerzucamy na patelnię z masłem szałwiowym, dolewamy do tego wodę po gotujących pierożkach -około 2 kubki ( w połączeniu z masłem powstanie przepyszny, gęsty sos). Niestety nie umiem tak fachowo podrzucać patelnią ,jak to robił Franco- więc muszę jedynie opisać ,że przez to patelniane „saltare” wszystko razem pięknie się połączyło.

Ravioli po wyłożeniu posypujemy startym parmezanem.

A teraz zapraszam Was do włoskiej kuchni, od kuchni…

Patrycja Jurzysta-Żal

Klub Bezrzecze

Instruktor:

Patrycja Jurzysta-Żal

Adres:

ul. Koralowa 61c,
Bezrzecze

Godziny otwarcia:

wtorek-sobota: 14:00-22:00

Telefon:

91 424 19 68

E-mail:

pjurzysta-zal@gckib.pl

Klub nieczynny w dniach:

19.06-04.07.2025

Aktualności z Bezrzecza

Bezrzecze

Zaproszenie na warsztaty modelarskie

Masz wolne popołudnie w środę, 18 czerwca? Wpadnij do nas!

Bezrzecze

Już w najbliższy wtorek podziergamy wspólnie! Przyłączcie się do nas!

Niech to wydarzenie będzie podsumowaniem naszych dotychczasowych spotkań dziewiarskich w klubie GCKiB w Bezrzeczu.

Bezrzecze

Magia wełny – zaproszenie na warsztaty dla dorosłych

Kądziel, wrzeciono, kołowrotek... jak wygląda proces przędzenia? Kto pamięta co to jest?

Bezrzecze

Śniadanie na trawie – zapraszamy do Bezrzecza!

Najlepsza kawa, przepyszna jajecznica, trening nordic walking z fantastyczną instruktorką.... czujecie to? A wszystko już za tydzień w Bezrzeczu!

Nasze kluby i biblioteki

Przejdź do treści