Szukaj

Włoska kuchnia Francesco Di Pace w Bezrzeczu

Klub Bezrzecze

Instruktor:

Patrycja Jurzysta-Żal

Adres:

ul. Koralowa 61c,
Bezrzecze

Godziny otwarcia:

wtorek-sobota: 14:00-22:00

Telefon:

91 424 19 68

E-mail:

pjurzysta-zal@gckib.pl

Klub nieczynny w dniach:

19.06-04.07.2025

Aż się chce zaśpiewać ” Ciao ciao ciao siciliano…”, z radości, bo oto miałyśmy okazję poznać niecodzienny smak ravioli faszerowanych dynią i ciasteczkami amaretti, w maśle przeciągniętym szałwią.

A wszystko to pokazał nam i wprowadził w tajniki przygotowywania, krok po kroku- Francesco Di Pace, pochodzący z Syrakuz miłośnik prawdziwego włoskiego jedzenia. Wszak wiadomo, że we Włoszech najlepiej w kuchni radzą sobie mężczyźni.

Mówię Wam! To było niebo dla podniebienia! Co prawda zdjęcia nie oddadzą tego boskiego smaku, ale chociaż przybliżą troszkę , co takiego zgotowaliśmy wczoraj w klubie w Bezrzeczu.

Przepis na ravioli według Francesco-porcja na 6 osób, poniżej:

Farsz:

360 g oczyszczonej dyni, 50 g parmezanu, 100 g zblendowanych drobno ciasteczek amaretti, 25 g musu jabłkowego słodkiego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa-do smaku.

Dynię pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 bez termoobiegu przez 30 minut, jeszcze gorącą wymieszać z pozostałymi składnikami, jeśli farsz nadal będzie płynnym- dodać więcej amaretti, do uzyskania konsystencji marmolady.

Ciasto:

500 g mąki krupczatki, 5 jaj rozmiar M, sól do smaku.

A teraz masło ( mniiiaaammm):

około pół kostki masła rozpuścić na patelni, dodać całe liście szałwi ( nie żałować 😉 ) i poddusić.

Ravioli po ugotowaniu ( we wrzącej wodzie, bez dodatku soli i oleju!) przerzucamy na patelnię z masłem szałwiowym, dolewamy do tego wodę po gotujących pierożkach -około 2 kubki ( w połączeniu z masłem powstanie przepyszny, gęsty sos). Niestety nie umiem tak fachowo podrzucać patelnią ,jak to robił Franco- więc muszę jedynie opisać ,że przez to patelniane „saltare” wszystko razem pięknie się połączyło.

Ravioli po wyłożeniu posypujemy startym parmezanem.

A teraz zapraszam Was do włoskiej kuchni, od kuchni…

Patrycja Jurzysta-Żal

Klub Bezrzecze

Instruktor:

Patrycja Jurzysta-Żal

Adres:

ul. Koralowa 61c,
Bezrzecze

Godziny otwarcia:

wtorek-sobota: 14:00-22:00

Telefon:

91 424 19 68

E-mail:

pjurzysta-zal@gckib.pl

Klub nieczynny w dniach:

19.06-04.07.2025

Aktualności z Bezrzecza

Bezrzecze

Świąteczne wianki-zajęcia dla dzieci

W środę, w klubie w Bezrzeczu poczuliśmy magię świąt! Pierwsze z tegorocznych, bożonarodzeniowych dekoracji powstały z mięciutkiej futrzanej włóczki i różnorodnych dodatków. Wśród tworzonych wianków

Bezrzecze

Włoska kuchnia w Bezrzeczu

Prawdziwa włoska kuchnia od kuchni? Dlaczego nie! Zapraszamy do Bezrzecza!

Bezrzecze

Tę piosenkę, tę jedyną…

Przed nami 106. rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości. Serdecznie zapraszamy na ognisko niepodległościowe.

Bezrzecze

„Poznaj AI- przewodnik dla każdego” – relacja

Czy AI może zyskać świadomość i niezależność? Czego AI nie posiada? Jakie są etyczne aspekty zastosowania sztucznej inteligencji? Na te i wiele innych pytań odpowiadał

Nasze kluby i biblioteki

Przejdź do treści